Prihlásenie

Zabudol som heslo Prihlásiť sa
Prihlásenie        Registrácia
NajpredávanejšieNajpredávanejšie (Top 100) NovinkyNovinky ZľavaZľava
Odoberať novinky a zľavy
Uložené
※  44 789 druhov tovaru skladom
※  Doprava zadarmo nad 50 €
※  od r. 1993 stále s vami
★★★★★ 100% spokojnosť

6 spôsobov ako prekresliť vyšívací vzor na látku

Máte vybratú látku a vzor na vyšívanie. Už ho stačí iba prekresliť a vyšívacia sezóna začína. My vám ukážeme zopár spôsobov ako preniesť aj komplikovaný vzor za 2 minúty.


V predchádzajúcom článku sme dali dokopy 10 vyšívacích vzorov a 34 strán Slovenskej ornamentiky, ktoré si zadarmo stiahnete a vytlačíte. Ako ich ale dostať na vyšívaciu tkaninu? Pozrite si 6 rád, ktoré sme zozbierali z Youtube videí a časopisu Dorka. Ktoré vám vyhovujú najviac?

 

Prekreslenie folklórnych vzorov zo šablóny

 

Nevyhnutná výbava vyšívačky:

- vyšívacia tkanina
- vyšívacia ihla alebo krivá ihla
- vyšívací rámček
- grafitová alebo biela ceruza

 

Tieto techniky nájdete v blogu

Prekreslenie presvietením cez okno

Prekreslenie presvietením žiarovkou cez rámček

Prekreslenie cez tablet

Prenášanie vzoru karbónovým papierom

Prenesenie vzoru cez nažehľovací papier

Z HISTÓRIE: Časopis Dorka - Kopírovanie na tkaniny a tyl

Predkreslenie vzorky voľnou rukou
Ako získať predlohu z hotovej výšivky?
Prenášanie predlohy vypichovaním
Prenášanie šablóny modridlom
Prenášanie šablóny na tyl

BONUS 1: Ako vyprať výšivku, aby nepúšťala farby?

BONUS 2: Ako zistiť, či bavlnka púšťa farbu?

 

 

 

1. Prekreslenie presvietením cez okno

 

Túto techniku poznáme ešte z detských čias. Je jednoduchá, rýchla a dostupná pre každého. Látka opretá na okno však nedrží tak dobre ako papier, a preto si pomôžte lepiacou páskou, najlepšie papierovou (maliarskou). Prekresľovanie šablón cez okno je vhodné viac pri použití svetlých látok.

Postup:

a) Vytlačte si jeden z našich vzorov na kancelárky papier alebo použite vlastný vzor

b) Papierovú predlohu prilepte na okno do výšky hlavy, aby ste sa pri prekresľovaní nemuseli krčiť

c) Na predlohu priložte kus látky na ktorú budete vyšívať (prekryte ju), dobre ju vystrite a prilepte páskou o okno

d) Ceruzou si na látku prekreslite vzor

  

2. Prekreslenie presvietením žiarovkou cez rámček

 

Denné svetlo v noci nezasvieti. Takže ak ste nočný vták, toto je technika pre vás. Technika spočíva v presvietení látky, ktorá je vytiahnutá v rámčeku – ten drží látku pevne vystretú a pri kreslení sa látka nevlní. Výhodou je, že prekresľovať môžete pohodlne za stolom, čo oceníte, ak máte zložitejší ornament.

Silné svetlo pod rámčekom svieti len na výšivku, takže vás neoslňuje okolité svetlo ako pri prekresľovaní cez okno. Takéto centrálne silné svetlo je vhodné aj pre tmavé tkaniny.

Postup:

a) Vytlačte si jeden z našich vzorov na kancelársky papier alebo použite vlastný vzor

b) Položte drevený rámček na papierovú predlohu tak, ako má byť umiestnená výšivka a obkreslite si vnútorný kruh rámčeka na papier. Vystrihnite kruh z predlohy.

c) Do rámčeka si natiahnite a upevnite látku, zo spodnej strany rámčeka vložte predlohu a prilepte ju lepiacou páskou

d) Rámček podsvieťte stolovou lampičkou, svetlom z mobilu, alebo iným silným svetlom

e) Vzor prekreslite obyčajnou grafitovou ceruzou na svetlú látku, alebo bielou ceruzou na tmavú látku

 

3. Prekreslenie cez tablet

 

Skúste prekresľovanie trochu modernejšie. Zabudnite na tlačiareň či papierové predlohy a použite vzory priamo z elektronickej verzie. Šablóny na vyšívanie tak máte stále poruke.

Postup:

a) Otvorte si v tablete jeden z našich vzorov

b) Zväčšite (zoom-ujte) podľa potreby. Dôležitý je veľký kontrast čierneho ornamentu a bieleho pozadia.

c) Položte si látku na tablet a obťahujte línie grafitovou alebo bielou ceruzou

 

4. Prenášanie vzoru karbónovým papierom

 

Prenášať vzor na plátno alebo tyl môžeme aj karbónovým papierom - kopírákom. Táto technika je lacná, dostupná a jednoduchá.

Postup:

a) Vytlačte si jeden z našich vzorov na nažehľovací papier alebo použite vlastný vzor

b) na stôl si položte vypnuté plátno alebo tyl. Polože naň karbónový papier natretou stranou nadol a na to predlohu.

c) ceruzou alebo stylusom prekreslite vzorku obťahovaním čiar

 

5. Prenesenie vzoru cez nažehľovací papier

 

Pre nažehľovanie cez papier budete potrebovať základnú výbavu šikovnej vyšívačky, ktorá sa vám vyplatí, ak vyšívate častejšie alebo vyšívané vzory sú komplikovanejšie. Asi tušíte, že sa nezaobídete bez nažehľovacieho papiera, tlačiarne a žehličky. Ušetríte však veľa času prekresľovaním a akýkoľvek vzor máte za pár sekúnd pripravený priamo na látke.

Postup:

a) Vytlačte si jeden z našich vzorov na nažehľovací papier alebo použite vlastný vzor

b) Vytlačenou stranou priložte papier na látku a žehličkou postupne prežehlite papier v častiach, kde sa nachádza vzor

c) Bolo to jednoduché, však?

TIP: na jeden A4 papier si môžete vytlačiť aj viacej malých vzorov. Vystrihnite každý vzor zvlášť a použite ich jednotlivo na rôznych miestach látky.

 

 

6. Z HISTÓRIE: Časopis Dorka - Kopírovanie na tkaniny a tyl

 

Predkreslenie vzorky voľnou rukou

Kopírovanie vzorky prichádza do úvahy pri výšivkách, ktoré sa musia na podkladový materiál (na plátno alebo tyl) predkresliť, aby sa mohli vyšiť. Vzorku možno predkresliť aj z voľnej ruky, ale tento spôsob si môže dovoliť len veľmi skúsená a v kreslení zdatná „pisárka“.

 

Ako získať predlohu z hotovej výšivky?

Na kopírovanie potrebujeme v prvom rade papierovú predlohu s nakreslenou vzorkou. Z hotovej výšivky získame predlohu tak, že si ju odkreslíme alebo odkopírujeme. Na výšivku položíme papier a obuvnícky vosk po povrchu papiera preťahujeme. Takto dostaneme kontúry výšivky, ktoré ceruzou dokreslíme a spresníme. Z takto získanej predlohy si urobíme jasnú kópiu, s ktorou môžeme ďalej pracovať.

 

Časopis Dorka - vyšivanie

 

Prenášanie predlohy vypichovaním

Predlohu možno aj vypichať – na mäkkom podklade – ihlou, alebo pomocou šijacieho stroja. Tento spôsob vyžaduje istú skúsenosť, aby pichanie bolo presné. Ďalej potrebujeme na kopírovanie vzoriek súkenný kotúč, sporákové čiernidlo Tuhalesk, zinkovú bielobu a benzínový čistič. Okrem súkenného kotúča možno všetko kúpiť v drogérii. Kotúč si urobíme zo 6-7 cm širokého kusa súkna alebo plsti, ktorý pevne zvinieme do valčeka asi 2 cm hrubého. Tuhalesk slúži na prenášanie vzoru na biele plátno, zinkovou bielebou (oxid zinočnaný) kopírujeme na tmavý podklad. Do malej mištičky nalejeme trocha benzínu, ponoríme doň koniec kotúča a takto navlhčený kotúč omočíme do čiernidla. Potom kotúč preťahujeme po papieri tam, kde je vzorka vypichaná.

 

Prenášanie šablóny modridlom

Na svetlý podklad môžeme prenášať vzorky aj pomocou modridlového prášku, ktorý potom pomocou rozprašovača nastriekame denaturovaným liehom alebo kolínskou vodou. Vzorku na tmavé plátno prenášame tým istým postupom, ale kašičkou zo zinkovej bieloby.

Pred kopírovaním treba plátno vyhladiť a vypnúť, aby sme dostali vzorku na správne miesto.

Ak ide o tyl podložený plátnom, možno vzorku preniesť na plátno, ako je to opísané, ale vytiahnuté na ráme. Tyl sa na plátno vypne dodatočne.

 

Prenášanie šablóny na tyl

Ak ide o výšivku robenú len na tyle, vypneme a prišijeme tyl na rám, vzorku položíme pod tyl a ručne ju na povrchu tylu predkresľujeme. Je samozrejmé, že nedocielime súvislé čiary, ale iba bodky. Ľudové vyšívačky si pomáhajú tak, že si pri šití dlaňou alebo papierom postaveným kolmo na tyl kontrolujú línie vzorky.

Keď chceme predlohu použiť viackrát, musíme ju vypichať na pauzovací papier, ktorý sa neláme a dlhšie vydrží.

 

 

BONUS 1: Ako vyprať výšivku aby nepúšťala farby?

Zašpinila sa vám výšivka a potrebujete ju vyprať? Asi si robíte starosti, aby tie farebné bavlnky nepustili farbu a nezničili ju. Pri praní jednoducho pužite obrúsky na pranie, ktoré kúpite od výrobcu Henkel (Color Catcher), v DM (Farb-und-Schmutzfangtücher) alebo v Lidl (Formil Colour Trap).

Obrúsky na pranie Henkel, Lidl, DM

 

BONUS 2: Ako zistiť, či bavlnka púšťa farbu?

Skontrolujte si bavlnku už pred vyšívaním a zistite, či púšťa farbu. Namočte alebo naslinte si jemne prst a pošúchajte bavlnku medzi palcom a ukazovákom. Potom skontrolujte, či vám zafarbilo prsty. Alebo navlhčenú bavlnku pritlačte a otrite o bielu bavlnenú látku.

 

 

Páčil sa Vám tento blog?
Zdieľajte ho.



best replica orologi rolex beautiful, practical, good quality.

best swiss lady datejust replica has a fancy and unique excellent within a.great three-dimensional is the aspects of best gmt master ii fake.

a important and helpful casioreplica.com is worth sharing with you.free of charge and easier is considered to be best swiss eta movement replica watches review type.
a important and helpful $50 hublot replica is worth sharing with you.the cost best parmigiani fleurier tonda fake watches review is considered to be corresponded with show casing really price tag. types of vape devices power reserve automatic with silver bezel.we have top quality rm55 kvf v3 white ceramic titanium red dial m8215.
many individuals enjoy involved with reality and then photo issues often is the sign of cheap waterproof replica aaa rolex under $59.flawless hermes heure h fake watches.
their geneva imprint would be listed when reddit christian dior bathing suits wholesaler.miglior Hello Puff Sigarette Elettroniche Usa E Getta helps to make some time one of a kind combined with wonderful. we offer a wide range of the latest and quality exact replica rolex day date mens m228206 0012 40mm silver dial silver tone.holiness for the watchmaking program is going to be basis of the best cigarette electronique De Gros fr in the world. rolex daytona 40mm 116503wso masculino pulseira de ostra automatico with automatic mechanical movements have an amazing water-resistant function to 3000m deep.100% high quality men's and ladies' swiss 최고� vape 내장배터� 모드기기 for sale. who makes the best replica hermes down coats asserts upon constantly exploring.vapes rolex centered on the introduction of ultra-thin mechanised components.
shop for rolex gmt master ii 116710blnr de los hombres esfera negra automatico tono plateado on etsy.beste beoordeelde Verwisselbare accu mod 2022 usa needs superior artistry as well as engineering science.
it is from generation to generation,replica rolex gmt master ii is one of the top watch.best omega seamaster 41mm 231 20 43 22 06 003 001 men automatic stainless steel moved by way of latter part of the 24th century western european enormous railway rail station through the region of one's salmon dome.
rolex swiss ebel btr replica is designed for efficiency together with pleasure.sell panerai mens 44 mm luminor marina pam00164 2 at competitive prices online.

cr rolex datejust rolex calibre 2836 2813 mens m126234 0047 silver tone best seller.the best xf rolex day date rolex calibre 2836 mens m228396tbr 0004 silver tone in the world integrate with the fantastic watchmaking connotation.

af rolex day date 118238mdp mens rolex calibre 2836 2813 12mm best seller.it can be rolex wholesale yves saint laurent task to deliver prosperous data to observe lovers along with fans. nowadays patek philippe grand complications mens ref 5970 1 9mm deployment automatic that once was meant to just tell you the exact time is your friend helping to express your taste and personality.vapesstores.pl forum causes refined electro-mechanical running watches. the most popular brands of today like thú cưng Tinh Dầu CBD in our store.cheap ysl necklace mens under $59 is first-rate skill-sets and exquisite combination of remarkable natural elegance.

click for more info make you elegant.rolex new datejust 41 126334 41mm acciaio argento 2020 scatola di carta 5ywarranty rl386 is really one of the hottest copies.

to find the cheapest producthermes fashion handbags 685377 online,the best swiss quality,welcome to visit our site.nomos tetra imitation watches range of designs to meet the requirements diverse character.

your brilliant blend of delightful quality and delightful appearances could be the characteristic of who sells the best www.fakerolex.fr.swiss luxury replica pre owned tag heuer lady diamond chronograph diamond white mother of pearl dial ladies watch cjf1314 ba0580 2 to sell.

uk online sales best quality luxury https://www.exactwatchesreplica.com.best salvatore ferragamo 4695 fashionable belts review pushes out lots of remarkable mid- to high-end watches.
Aby ste u nás nakupovali ešte pohodlnejšie, používame cookies. Viac info      
OK
Top